HyPellä näköisensä avajaiset: iloista, rentoa ja juhlavaa

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus HyPe juhlisti 17.8.2017 avajaisia uusissa tiloissaan Laukaantie 26:ssa. Ovet olivat avoinna kaikille klo 13-18.

Avajaisvieraita vastaanotti jo piha-alueella HyPen toimijoista Laukaan seurakunnan ja MLL:n edustajat omissa esittelypisteissään. Keskuksen sisällä oli lisää HyPen toimijoita esittelemässä tiloja ja palveluja, mm. lääkäri ja psykiatrinen sairaanhoitaja, perhetyö, perheneuvola, nuorisotyö, etsivä nuorisotyö ja oppilashuolto. Palvelupäällikkö Sanna Salon mukaan päivän aikana vierailijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa tuli useita mielenkiintoisia avauksia mahdollisiin yhteistyökuvioihin ja toiminnan organisointiin liittyen. Avarat, valoisat ja värikkäät tilat saivat myös kävijöiltä runsaasti kehuja.

Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä kertoi omassa puheenvuorossaan seuranneensa ilolla ja hyvillä mielin HyPen suunnittelua ja toiminnan käytäntöönpanoa. Toiminnassa on alusta asti näkynyt innostusta ja yhteisen tekemisen meininkiä. Moniammatillinen yhteistyö sekä ennaltaehkäisevä ja helposti saavutettava toimintamalli onkin odotettu ja tarpeellinen osa Laukaassa tapahtuvaa palvelujen kehittämistyötä.

Myös muut puhujat yhtyivät kunnanjohtajan näkemyksiin. Puhujina tilaisuudessa olivat Laukaan sivistysjohtaja Juha Tolonen, seututerveyskeskuksen avohoidon ylilääkäri Jari Raudasoja, MLL:n Järvi-Suomen piirin kehittämispäällikkö Isa Niukkala ja Lape-perhekeskuskoordinaattori Anu Piispanen, Laukaan seurakunnan kirkkoherra Harri Romar, Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi –hankkeen perhekeskustoimintamallin kehittämiskoordinaattori Petri Oinonen, Laukaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jonna Veikkolainen sekä SPR:n Laukaan osaston tiedottaja Liisa Sundberg.

Puhujat kertoivat lyhyesti edustamansa työn ja toiminnan kautta muun muassa siitä, miten ovat olleet ja tulevat jatkossa olemaan HyPen toimijoina sekä millaisia ajatuksia ja odotuksia Laukaan perhekeskustoiminta heissä herättää. Toivottiin, että ennaltaehkäisevä malli olisi tuloksellista ja asiakaslähtöistä, eri toimijoiden välinen yhteistyö lähtisi sujumaan onnistuneesti ja löydettäisiin yhteiset toimivat käytännön toimintamallit, joihin myös kaikki yhteisesti sitoutuvat. Ennen kaikkea tietysti toivottiin, että laukaalaiset lapset, nuoret ja perheet ottaisivat HyPen rohkeasti omakseen ja löytäisivät tiensä tarjotun toiminnan pariin.

Petri Oinonen kuvasi puheenvuorossaan Laukaan perhekeskustoimintamallin sijoittumista Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) ja toiminnan etenemistä Keski-Suomessa. Laukaa on nyt ensimmäisten joukossa toteuttamassa perhekeskusmallia ja liikkeelle on lähdetty omannäköisellä toimintamallilla, jossa mukana on hyvin monipuolinen joukko eri toimijoita. Hieman hitaasti käynnistyneen suunnitteluvaiheen jälkeen Laukaassa on pantu ripeästi toimeksi ja nyt avajaisten hetkellä Oinonen kehottikin laukaalaisia perhekeskustoimijoita olemaan syystä ylpeitä tähänastisesta työstään.

Puheiden lisäksi avajaisissa palkittiin Laukaan HyPe -nimiehdotuksesta kolme laukaalaista nuorta: Niklas Lohi, Arsi Autioniemi ja Annika Tolonen. Laukaan nuorisoa edusti myös musiikista vastannut lahjakkuus Ante Jalvela, joka ylläpiti iloista juhlatunnelmaa omalla kitaramusiikillaan. Toki juhlan kunniaksi nautittiin myös kakkukahveista, jonka ”jälkiruuaksi” Laukaan hammashoitola jakoi hammasystävällisiä ksylitolipurukumeja. Juhlahumusta pääsi halutessaan hetkeksi rauhoittumaan koulupsykologi Kaisa Tillin vetämiin, noin 10 minuuttia kestäviin rentoutumishetkiin. Lapsia varten oli järjestetty oheisohjelmaksi piirustus- ja pelinurkkaus ja pihamaalle temppurataa.

Tarkkaa kävijämäärää ei tapahtumasta ole tiedossa, mutta arviolta lähemmäs parisataa vierailijaa päivän aikana kävi tutustumassa HyPeen. Mieleenpainuvan avajaispäivän jälkeen on HyPessä hyvä jatkaa käytännön yhteistyötä laukaalaisten lasten, nuorten ja perheiden hyväksi.

Teksti ja kuva: Haloo Laukaa! -hanketyöntekijä Anu Kaasalainen