Vanhempien toiveissa vertaistuki

Laukaan HyPe on tarjonnut syksyn mittaan avointa toimintaa erityisesti nuorille, mutta nyt vuorossa olivat kouluikäisten vanhemmat. Avoin vanhempainilta kaikille Laukaan kouluikäisten lasten ja nuorten vanhemmille järjestettiin torstaina 30.11. klo 17-19 Laukaan HyPen tiloissa kirkonkylällä.

Tilaisuuden tarkoituksena oli tutustuttaa vanhemmat HyPen toimintaan ja tiloihin, mutta myös kerätä vanhempien ideoita ja toiveita toiminnasta. Illassa vanhemmilla oli mahdollisuus keskustella HyPen työntekijöiden kanssa mm. kasvatukseen liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi iltaan osallistui järjestöpuolen edustajana sosiaalityöntekijä Kirsi Vekurinmäki Pelastakaa Lapset ry:n Jyväskylän aluetoimistolta.

Tähän ensimmäiseen Vanhempien HyPe -iltaan osallistui vain kourallinen vanhempia, mutta mielenkiintoista keskustelua, ideoita ja toiveita saatiin aikaan sitäkin enemmän.

Vanhemmat toivoivat erityisesti vertaistukea eri muodoissaan niin murrosikäisten nuorten vanhemmille kuin eroperheille ja yleensä vanhemmuuden tukea erilaisten päivän polttavien aiheiden ympärille, kuten somekäyttäytymiseen ja lasten/nuorten kännykän käyttöön liittyen. Mikä upeinta, vanhempien keskuudesta löytyi jo kiinnostuneita vertaisryhmien ohjaajiakin, joten yhteistyö HyPen ja Laukaan vanhempien kanssa alkoi konkretisoitua saman tien.

Laukaan vahvuuksina vanhempainillassa mainittiin mm. runsaat harrastusmahdollisuudet. Samalla haasteena koetaan se, miten tietoa erilaisista palveluista ja toiminnoista saadaan mahdollisimman laajasti kuntalaisille, kun käytössä on runsaasti eri kanavia ja informaatiotulvan keskellä monet mielenkiintoisetkin mahdollisuudet voivat jäädä huomiotta.

Kannustavan alun jälkeen HyPen vanhempainiltoja on tarkoitus järjestää jatkossakin. Suunnittelun alla on myös paikallinen yritysyhteistyö, jossa seudun nuoriakin voitaisiin osallistaa vaikkapa erilaisten tempausten toteutukseen.

HyPen väki kiittää kaikkia osallistuneita vanhempia aktiivisesta keskustelusta ja ideoinnista ja toivottaa jatkossakin vanhemmat lämpimästi tervetulleiksi mukaan HyPen toimintaan luomaan ennaltaehkäisevää hyvinvointia kaikille Laukaan lapsille, nuorille ja perheille!

Teksti: Anu Kaasalainen