Laukaa Gaala

Fiilistelyä Laukaan kutosille järjestetystä gaalasta

Laukaan Peurungassa järjestettiin tiistaina 28.8. juhlallinen Laukaa Gaala, johon kunnanjohtajan kutsumana osallistui yli 300 laukaalaista 6.-luokkalaista 11 eri alakoulusta. Juhlavaan ohjelmaan sisältyi kunnanjohtajan kättelyn ja tervetulopuheen lisäksi maljannosto, ruokailu ja yllätysesiintyjä. Haloo Laukaa! –nuorista paikan päällä olivat toimittajina Inka, Jade, Menna ja Tiia. Miltä siis gaala näytti nuorten silmin?

Ennen juhlallisuuksien alkamista kutosluokkalaisia opettajineen kertyi Peurungan kylpylän aulaan odottavaisin ja hieman jännittynein mielin. Salin ovien avaamista odotellessa oli mahdollista ottaa kaveriporukalla kivoja selfieitä ja valokuvia Laukaan nuorisovaltuuston pystyttämällä valokuvauspisteellä. Lisäksi vieraat saivat kirjoittaa nimensä ja tervehdyksensä hauskasti seinälle viriteltyyn vieraskirjaan.

Suuri juhlasali oli koristeltu upeasti sini-turkoosi-harmaata yhdistellen. Heliumpallot muistuttivat Laukaan kunnan 425 vuoden juhlasta. Pöydissä oli jokaiselle varattu oma nimikkopaikka. Salin sivustoilla tarjoilupöydät notkuivat herkuista. Esiintymislava odotteli kutsuvasti värivaloissaan tulevia esiintyjiä.

Kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä odotteli levollisin mielin juhlan alkamista, joten päätimme käydä kysäisemässä hänen fiiliksiään ja ajatuksiaan ennen ohjelmaosuutta.

Monesko kerta tänä vuonna järjestettävä Laukaa gaala on?
Ihan ensimmäinen kerta. Minun tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi järjestetty Laukaassa aiemmin. Olen kuullut, että joskus 2000-luvun puolivälissä olisi Viertolassa järjestetty oppilaille jonkinlainen vastaanotto, mutta tällaisena gaalana tämä toteutetaan ensimmäistä kertaa.

Mistä sait idean gaalaan?
Tämä ei varsinaisesti ollut minun idea, vaan pikemminkin yhteistyön tulos. Alun perin ajatus ja ehdotus juhlan järjestämisestä varmaan tuli muutamilta opettajilta.

Millainen ennakkotunnelma ja filikset sinulla on gaalasta?
Hyvä tunnelma on. Pöydät on kauniisti katettu, valaistus on hieno ja koko juhlapaikka näyttää kauniilta. Järjestelyissä opettajat ja muu työryhmä ovat tehneet hienoa työtä. Fiilikset ovat siis erittäin hyvät. Tämä on ihan huippuhetki työssä. Laukaassahan on paljon lapsia – toivoisin ja ajatus on, että tästä syntyisi ihan perinne tänne Laukaaseen.

Onko sinulla jokin viesti, jonka haluat juhlapuheessasi välittää kutosluokkalaisille?
Kyllä. Mitään pitkää luentoa en aio pitää, mutta toivoisin, että nämä vanhemmat oppilaat tajuaisivat myös vanhemman oppilaan vastuun niistä pienemmistä alakoululaisista. Niin, että jokainen osaltaan huolehtisi siitä, että koulussa on turvallista ja kivaa olla.

Juhlasalin ovien auettua hienoihin juhlavaatteisiin pukeutuneet juhlavieraat kävelivät pitkin punaista mattoa kättelemään kunnanjohtajaa. Gradian opiskelijoista koostuva tarjoiluhenkilökunta jakoi jokaiselle tyylikkäät vadelmalimsamaljat.  Eri koulujen oppilaat opettajineen siirtyivät saliin istumaan pöytäkunnittain. Tunnelma oli rauhallisen hiljainen ja juhlava. Kaikesta huokui, että tänään ei todellakaan ollut mikään normikoulupäivä.

Juontajat Jonna Veikkolainen ja Jere Huotari.

Gaalan juontajina toimi nuorisovaltuuston parivaljakko Jere Huotari ja Jonna Veikkolainen. Ennen gaalaa juontajillakin oli jännitystä, mutta gaalan aikana Jere ja Jonna hoitivat juontotehtävät ammattimaisin ottein ja olivat ihan parhaat juontajat!

Kunnanjohtaja Kiiskilän juhlapuhe oli ennakkolupailujen mukaisesti ytimekäs ja puhutteleva. Mieleen jäivät etenkin Laukaan kunnan 425. juhlavuosi ja vetoomus koulukiusaamista vastaan. Lopuksi päästiin nostamaan malja sekä 425-vuotiaalle Laukaalle että kaikille kutosluokkalaisille. Nam, makeaa oli! Onnittelumaljoista nauttiessa alkoi enin jännityskin jo häipyä ja sali täyttyä iloisesta puheensorinasta.

Juhlaruoka oli varmasti jokaisen oppilaan mieleen: ranskiksia, nakkeja, lihapullia, nugetteja ja pitsaa, toki vihanneksilla höystettynä. Monelle lautaselle kertyi ruokaa sellainen määrä, että ateriaa syötiin ihan ähkyyn asti. Ruokailun aikana kitaramusiikkia ja laulua tarjoili Leppäveden oma poika Ante Jalava. Hän onkin taitava esiintyjä – toivottavasti jatkossa nuorelle trubaduurille on luvassa näkyvyyttä enemmänkin! Kruununa juhlaruokailuun oli vielä herkkupöydät, joista sai valita lautaselleen monenlaisia karkkeja ja herkkuja: vaahtokarkkeja, suklaavohveleita, sipsejä, salmiakkia ja vaikka mitä. Osa oppilaista mietti, mahtaako kotimatkalla bussissa tulla jo huono olo, kun on maha niin täynnä kaikista herkuista.

Toivottavasti Ante Jalavasta kuullaan vielä lisää!

Ehkä kaikkein odotetuin hetki koitti kuitenkin ruokailun jälkeen, kun lavalle kuulutettiin yllätysesiintyjä. Monenlaisia villejä veikkauksia oli ehditty esittää: Antti Tuisku, JVG, Robin, Cheek, jopa Tuure Kilpeläinen?!? Tai olisiko tulossa sittenkin joku taikuri? Tubettaja? Hilarius Hiiri?

Kun sitten lavalle ryntäsivätkin Duudsoneiden HP ja Jarppi, kuului useammasta suusta ”OMG” tai ”määhän sanoin!”. Kännykkäkamerat räpsyivät ja ilmeet kirkastuivat innostuksesta. Alkupöhinän jälkeen juhlavieraat hiljentyivät keskittyneesti kuulemaan Duudsoneiden esitystä, joka sisälsi sopivasti toimintaa, huumoria ja vakavaa asiaa mm. koulukiusaamisesta, ystävyydestä ja unelmien toteuttamisesta. Etelä-Pohjanmaan murretta opittiin ainakin yhden ajatuksen verran: Mikään ei oo mahrotonta!

Duudsoneiden esitykseen mahtui yksi hölmöilykin: jättikuminauhojen läiskäisyt päin naamaa.

Esityksen lopussa Duudsonit allekirjoittivat kaikkien oppilaiden luokkiin vietäväksi ”Meidän luokassa ei kiusata” –sopimuksen. Samalla oppilailla oli mahdollisuus heitellä kysymyksiä kaikesta maan ja taivaan väliltä. Paljon kysyttiinkin: Mikä on ollut pelottavin kokemus Duudsoneissa? Mikä kivoin/pahin stuntti? Ja miten se Jarpin peukalo oikein irtosikaan? Kotitehtäväksi oppilaat saivat takapuoli edellä puuhun kiipeämisen, minkä voi toteuttaa vaikkapa liikuntatunnilla siten, että opet näyttävät esimerkkiä. Niin, mikään ei tosiaan ole mahrotonta!

Hauskasta ja kiinnostavasta esityksestä mieleen jäi erityisesti kiusaamisteema: se, että kiusaaminen ei todellakaan kannata, se ei hyödytä ketään ja siitä voi jäädä ikuiset arvet.

Yhteenvetona Laukaa Gaalasta voi sanoa, että juhla oli kerrassaan makea, hyvin järjestetty ja ohjelma oli mieleistä. On tosi hienoa, että tällainen tilaisuus järjestetään. Kotimatkalla yhdellä jos toisella vieraalla kännykät kävivät kuumana, kun gaalan tapahtumia jaettiin somessa ja kaveripiirissä.


OMG – Duudsonit!!!

Pääsimme jututtamaan yllätysesiintyjää sillä välin, kun juhlaväki vielä ruokaili salissa. Esiintyjä siis todellakin oli meillekin yllätys aina haastatteluhetkeen asti. Ja OMG, olipa kyllä hieno yllätys, kun tajusimme, että saisimme haastatella Duudsonien HP:tä ja Jarppia! Kuten monet kutsutuista kutosluokkalaisista, myös meidän etukäteisveikkauksissa oli laulajia, näyttelijöitä ja tubettajia. Duudsonit olivat käyneet mielessä korkeintaan etäisenä toiveena.

Juttutuokion aikana kyselimme HP:ltä ja Jarpilta mm. seuraavia:

Millä fiiliksillä tulitte tänne Laukaa Gaalaan?
Todella hyvillä fiiliksillä! Kiva, että saatiin tulla tänne. Oli makeeta päästä ja tutustua samalla uusiin paikkoihin.

Ette ole siis aiemmin käyneet Laukaassa?
Ollaan ohi ajettu, mutta Peurungassa ei olla poikettu koskaan eikä olla edes tiedetty, että teillä on täällä tällainen mahtava keidas.

Oletteko ennen olleet esiintymässä vastaavassa gaalassa kuin Laukaa Gaala?
Ei juuri tällaisessa gaalassa, mutta tämän tyyppisissä ollaan oltu. Ja tietysti kouluilla kierrellään paljon.

Mikä on paras anti teille itsellenne, kun kiertelette kouluilla ja tapahtumissa ympäri Suomen?
Se, että pääsee tapaamaan ihmisiä ja kertomaan kaikista tärkeistä asioista. Meille niitä ovat olleet mm. se, että ollaan omien harrastusten kautta menty kohti omia unelmia ja toteutettu niitä. Myös ystävien tärkeys ja kiusaamisen vastustaminen ovat asioita, joista haluamme puhua. Mekin ollaan tunnettu toisemme ihan lapsesta lähtien ja ystävyys on säilynyt. Nämä ei varmasti olisi olleet mahdollisia, jos olisimme kiusanneet toisiamme.

Kuinka kauan olette tehneet Duudsoneita?
Duudson-juttuja ollaan tehty vuodesta 2000 lähtien eli 18 vuotta. Ennen kuin ensimmäinen tv-ohjelma alkoi, me tehtiin erilaisia stunttivideoita ihan omaksi iloksi.

Missä kaikkialla Duudsonit Activity Parkeja nykyään on?
Niitä on Seinäjoella, Torniossa ja Espoossa.

Milloinkas Posse taas jatkuu?
Ensi viikon perjantaina. Ja Duudsonit tulee taloon –ohjelmastakin on alkamassa syksyllä ihan uusi kausi. Paljon hyvää on siis luvassa.

Mitä mieltä itse olette kiusaamisesta?
HP: Kiusaaminen tuhoaa unelmia. Kiusaaminen on myös ihan turhaa, koska kukaan ei hyödy siitä mitään, ei kiusattu eikä itse kiusaaja. Meidän mielestä kiusaaminen on kaikin puolin väärin.
Jarppi: Kiusaaminenhan on toisen ihmisen lyttäämistä. Meidän mielestä niin nuoria kuin aikuisia pitää päin vastoin kannustaa toteuttamaan omia haaveita ja unelmia.
HP: Niin kuin mun äiti on aikanaan opettanut, kaikista ei tartte tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen. Sen kun muistaa. Me ollaan kaikki erilaisia persoonia ja se just on hienoa, että me kaikki ollaan erilaisia. Olisi kamalaa, jos kaikki olisi samanlaisia kuin me.
Jarppi: Niin, tai ainakin, jos kaikki olisi samanlaisia kuin HP!

Muistoksi tästä mukavasta kohtaamisesta jäi vielä kivoja yhteiskuvia. Kiitos Duudsonit vierailusta!

Teksti ja kuvat: Haloo Laukaa! -nuorten tekijäryhmän Inka Laitinen, Jade Asikainen, Menna Mäki-Kulmala ja Tiia Hämäläinen + Anu Kaasalainen
Mustavalkokuvat: Sanna Laitinen